«ایران» ازجمله کشورهاییه که به لطف طبیعت سبز و بکر در مناطقی مثل سبلان در استان اردبیل، ارتفاعات چار محال و بختیاری، ارتفاعات علم کوه، کلاردشت و … میشه مرغوب ترین عسلای طبیعی رو در اون پیدا. البته اشاره این نکته ضروریه که منطقه ای که زنبور در اون پرورش پیدا میکنه، به اندازه «روش نگهداری از زنبورها» و «نحوه ی پرورش زنبور عسل» اهمیت نداره. با این همه، واسه خیلی از علاقه مندانِ این ماده خوراکی بسیار به درد بخور، این سؤال پیش میاد که چیجوری میشه از طبیعی بودن یک ظرف عسل مطمئن شد. همراه ما باشین، در این مقاله هم درمورد نحوه ی تشخیص عسل طبیعی و روش از بین بردن شکرک عسل واسه تون نوشته ایم و هم تعدادی از خواص این ماده شگفت انگیز رو واسه تون فهرست کردیم.

 

رابطه بین رنگ عسل و منابع اصلی شهد اون

«عَسَل» که در فارسی بهش «اَنگَبین» میگن، یک ترکیب بسیار غلیظ قندی محلول در آبه. عسل شامل شهد و ماده ای شامل قند گیاهانه که زنبور عسل اونو جمع آوری کرده، تغییر حالت داده و در کندوی عسل ذخیره کرده. پس با اینکه عسل یک ماده اسیدیه، ولی به دلیل شیرینی خاصش، حالت اسیدی اون محسوس نیس.

می دونستین یک زنبور عسل واسه درست کردن یک پوند (۴۵۴ گرم) عسل، مجبوره ۹۰ هزار مایل (۱۴۴ هزار و ۸۴۱ کیلومتر، مسافتی برابر سه بار چرخیدن دور کره ی زمین) رو پرواز کنه؟

رنگ عسلای جور واجور، باتوجه به منابع اصلی شهد از «سفید روشن» تا «سیاه» متغیره. مثلا رنگ عسل «اقاقیا» سفید و شفاف درست مثل آبه، عسل «افرا» لیمویی رنگ، عسل «اسپرس» زرد طلایی، عسل شکلای جور واجور میوه ها زرد مایل به قهوه ای، رنگ عسل «شبدر» سرخ و زرد مایل به قرمز، رنگ عسل «زیرفون» زرد مایل به سبز، عسل «گل قاصدک» زرد تیره، عسل «نارون» قهوه ای و رنگ عسل «صنوبر» و «زبون گنجشک» سبز تیره تا سیاهه.

جالبه بدونین که رنگ، مزه و بوی عسل هیچ ارتباطی با نژاد زنبور نداره، بلکه فقط به نوع گلایی بستگی داره که زنبور شهدا رو از اونا جمع آوری می کنه. مثلا عسلی که از گیاه «اسپرس» به دست میاد به رنگ زرد طلایی و بسیار لذیذه و عسل گل آفتابگردان بسیار بی مزهه و البته هردو هم خالص هستن.

ازجمله خواص عسل اینه که ذرات آب موجود در هوا رو خیلی به خود جذب می کنه و درنتیجه رقیق می شه. پس چه در شمال، چه در مرکز، چه در نقاط مرطوب و حتی در نقاط خشک، باید عسل رو در ظرف با سرپوش محکم نگهداری کرد تا ذرات آب موجود در هوا رو کم کم به خود جذب نکنه و مثل آب رقیق نشه.

مشهورترین شکلای جور واجور عسل

چیجوری عسل طبیعی رو از عسل تقلبی تشخیص دهیم؟  آموزشی

مشهورترین شکلای جور واجور عسل در دنیا عبارت ان از:

  • عسل مانوکا (عسل درخت چای) که یعنی بهترین و مفیدترین عسل در دنیاست؛
  • عسل اسپرس؛
  • عسل گندم سیاه؛
  • عسل گلای وحشی؛
  • عسل یونجه؛
  • عسل زغال اخته؛
  • عسل شکوفهای پرتقال؛
  • عسل گل شبدر.

عسل فاسد می شه؟

شاید واسه تون جالب باشه که بدونین عسل طبیعی اون قدر دووم داره که چند سال پیش در جستجوای قدیم شناسان بقایای فاسدنشده و سالم اون در مقبره ی فرعون کشف شد. یعنی، اگه از عسل طبیعی به روش درست و اصولی نگهداری کنین اصلا فاسد نمی شه. با اینکه عسل در طول زمان نگهداری ممکنه دچار تغییرات شیمیایی و فیزیکی شه و در اثر گذر زمان مقداری از بو و طعم خود رو از دست بده، اما خاصیت عسل از بین نمی ره. عسل طبیعی ممکنه بعد از یه مدت «کریستالیزه» شه که زنبورداران به این پدیده «رُس کردن» میگن.

عسل طبیعی بعد از «رُس کردن» مثل روغن حیوانی می شه. البته «رس کردن» عسل که یکی از نشونه های طبیعی بودن عسله فرایندی برگشت پذیره و اصلا مزه و کیفیت عسل رو کاهش نمی ده.

بهترین روش نگهداری عسل طبیعی چیه؟

بهترین روش واسه نگهداری عسل نگهداری اون در دمای اتاقه؛ یعنی دمایی که نه چندون سرد و نه چندون گرمه. عسل رو در یخچال نگهداری نکنین چون «زنبورها» که بهترین نگهدارنده ی عسل هستن، در کندو یخچال ندارن! نگهداری عسل در یخچال باعث سفت شدن عسل می شه، برداشتن عسل از ظرف رو مشکل می کنه و به احتمال زیاد مراحل «رُس کردن» رو سرعت دادن می کنه. از آنجایی که عسل خاصیت ضدمیکروبی داره در صورت بسته نگه داشتن درِ ظرف و جلوگیری از ورود آب و دیگر مواد به ظرف عسل، میکروبای بیرونی نمی تونن بهش راه پیدا کنن و عسل تخمیر نمی شه.

یادتون باشه عسل رو با قاشق خشک از ظرف وردارین، چون ورود آب به عسل باعث تخمیر عسل می شه. عسل رو حتما در ظروف شیشه ای نگهداری کنین. نگهداری عسل در ظروف فلزی به دلیل خاصیت اسیدی عسل باعث ایجاد ترکیبات زیان بار شیمیایی می شه.

چیجوری عسل طبیعی رو از عسل تقلبی تشخیص بدیم؟

عسل طبیعی و خالص رو فقط میشه در آزمایشگاهای مواد غذایی از شکلای جور واجور تقلبی تشخیص داد و حتی رفتن بالای سر کندو هم کمکی به تشخیص عسل طبیعی از تقلبی نمی کنه.

یکی از روشایی که تا حدودی می تونه به شناخت عسل طبیعی کمک کنه، اینه که اونو داخل یک لیوان آب سرد بریزین. اگه قطرهای عسل حل نشدند و ته لیوان ته نشین شدن، عسل طبیعیه، اما اگه عسل در آب حل و ذرات اون به شکل رشته هایی در آب پنهون شدن، احتمال اینکه اون عسل تقلبی باشه بیشتره. از طرف دیگه باید بدونین که عسل طبیعی بو و طعم گلا رو در خود داره و به محض گذاشتن در دهن آب می شه، اما عسلی که طبیعی نباشه مثل «آبنبات» در دهن جمع می شه و طعم شکر اون غالبه.

چیجوری عسل طبیعی رو از عسل تقلبی تشخیص دهیم؟  آموزشی

یکی دیگر از روشای تشخیص عسل طبیعی اینه که اونو از داخل ظرفی به درون ظرف دیگری بریزین، اگه داخل ظرف پر از حباب شد نشونه طبیعی بودن عسله.

شکرک زدن، یکی دیگر از روشای تشخیص عسل طبیعیه. این خاصیت فقط در عسلای طبیعی دیده می شه چون که فقط «دیاستاز» میتونه ذرات عسل رو متبلور کنه و باعث شکرک زدن اون شه درحالی که عسل تقلبی به دلیل نداشتن «دیاستاز» صاف و روشن باقی می مونه. پس میشه نتیجه گرفت که اگه عسل بعد از یه مدت شکرک زد حتما طبیعی و سالمه (برخلاف تصور بیشتر مردم) و در صورت شکرک نزدن و ته نشین نشدن می تونه مصنوعی یا تقلبی باشه.

به چه دلیل عسل شکرک می زنه؟

عسل به عنوان یک ماده اشباع شده ی قندی باید جامد باشه، ولی مایعه. واسه همین به محض اینکه شرایط مطلوب آماده شه یک تغییر فیزیکی یعنی «شکرک زدن» در اون ظاهر می شه که یک دلیل محکم واسه اثبات طبیعی بودن اینه. بعضی از عسلا در شون (قاب یا آشیانه ی زنبوران که در اون شهد و مومه) هم «کریستالیزه» می شن و همونجوریکه گفتیم اصطلاح تخصصی اون در زنبورداری «رُس کردن» است.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   چیجوری سبک مدیریت و محیط کارمون رو جذاب تر کنی

در بعضی کشورهای خارجی عسل شکرک زده به دلیل اطمینان مشتری از طبیعی و نپخته بودن اون طرفداران بیشتری داره و اتفاقا قیمت اونم بیشتره. بهترین درجه گرما واسه نگهداری عسل ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتی گراده. به طورکلی همه عسلای خالص «شکرک» میزنن ولی مدت لازم واسه شکرک زدن عسلای جور واجور با هم فرق داره.

چیجوری عسل شکرک زده رو به حالت اول برگردانیم؟

اگه تمایلی به خوردن عسل شکرک زده ندارین، شیشه ی عسل رو در آب ۴۰ تا ۶۵ درجه سانتی گراد قرار بدین، هنگامی که آخرین بلور محو شد و عسل به شکل ساده ی خود برگشت اونو از آب بیرون بیارین. اصلا عسل رو روی گرما مستقیم قرار ندین. عسلی که شکرک بزنه حتما خالص و عسلی که شکرک نزند ممکنه ناخالص باشه.

خواص درمانیِ شگفت انگیز عسل طبیعی

یکی از تعجبای عسل اینه که اگه به طور درست مصرف شه، واسه جذب قند موجود در اون سلولای مغز احتیاجی به انسولین ندارن و واسه تموم فصول سال و بیشتر مریضیا کاربرد داره. «عسل» در تقویت حافظه و تقویت سیستم ایمنی بدن و قوای جسمی، بهبود و درمان خیلی از ناراحتیا مثل زخما، سوختگیا و درمان بعضی از مریضیای گوارشی، دهن و لثه مؤثره، بسیار سریع هضم و جذب خون می شه و انرژی اون فورا به بدن منتقل می شه. بعضی از خواص عسل بسیار مورد توجه کارشناسان طب سنتی هستن. چند خاصیت درمانی عسل که کمتر درمورد اونا صحبت شده عبارت ان از:

۱. درمان ناخنای شکننده

طبق تحقیقات انجام شده، یکی از بهترین درمانا واسه بهبود ناخنای شکننده و درمان «قارچ ناخن» که این روزها به خاطر اپیدمی کاشت ناخنای غیراصولی چیزی عادی شده، استفاده از عسل طبیعیه.

۲. داشتن خواب آروم

عسل یکی از بهترین درمانای طبیعی واسه بهبود خواب و درمان بی خوابیه. از آنجایی که مشکل بی خوابی معمولا مربوط به سیستم عصبی بدنه، طبق تحقیقات علمی انجام شده، نوشیدن یک لیوان چای سبز یا شیر گرم با عسل به بهتر شدن شرایط عصبی و داشتن خوابی آروم کمک می کنه.

۳. کاهش مشکلات مضر سیگار کشیدن

طبق گفته پزشکان متخصص کلیه و مجاری ادراری، خوردن عسل طبیعی می تونه مشکلات مضر به دلیل سیگارکشیدن روی «بیضها» رو در مردها کاهش بده.

۴. درمان جوش

عسل با جذب آلودگیا از روی پوست و منافذ اون مثل یک شوینده ی طبیعی عمل می کنه. از آنجایی که عسل یک ماده ضدعفونی کننده و ضد باکتریایی طبیعیه، ماده مؤثری در درمان جوش، نرمی، لطافت و درمون پوست حساب می شه. واسه درمان جوش و تمیز کردن پوست، یک لایه نازک عسل طبیعی رو روی صورت بمالید و اجازه بدین نیم ساعت روی اون بمونه و پس از اون صورت تون با آب ولرم بشورید. پیش از اون بهتره مقداری عسل رو روی قسمتی از پوست تون امتحان کنین، چون عسل مثل هر ماده طبیعی دیگری ممکنه آلرژی زا باشه.

۵. درمان چروک، خشکی و پیری پوست

عسل یک مرطوب کننده ی طبیعیه و درنتیجه میشه از اون به عنوان یک مرطوب کننده ی مؤثر واسه لایه های بیرونی پوست صورت و بدن استفاده کرد. یکی از خواص این مرطوب کننده ی فوق العاده، درمان چروکای پوست، خشکی، زخم و خراش پوست نقاط حساس بدنه.

دستور ساخت یک ماسک مرطوب کننده با عسل طبیعی

یکی از بهترین ماسکای رطوبت رسان و ضد پیری واسه پوست بدن و صورت، ترکیبی از یک قاشق چای خوری عسل طبیعی، یک قاشق چای خوری روغن پاپایا و یک قاشق چای خوری شیر محلی یا ماسته. این ترکیب رو به مدت نیم ساعت روی پوست صورت تون بذارین و در این فاصله هر چند دقیقه یک بار پوست تون رو ماساژ بدین تا بهبود سرعت و گردش جریان خون باعث سفت شدن پوست تون شه. بعد از نیم ساعت صورت تون رو با آب ولرم بشورید و با یک حوله ی تمیز به آرامی پوست تون رو خشک کنین.

۶. از بین بردن زگیل

عسل مانوکا که عسل حاصل از درخت چایه، بهترین عسل موجود در دنیا و اتفاقا مثل بدبوترین عسلا و بومی کشور نیوزلنده، یک درمان فوق العاده واسه درمان زگیل حساب می شه. یک لایه کلفت از عسل مانوکا رو روی زگیلا بمالید و به مدت ۲۴ ساعت روی اونو با یک پارچه ی تمیز بپوشونین. بعد از ۲۴ ساعت عسل روی موضع رو با آب ولرم بشورید و چند مرتبه این کار رو تکرار کنین تا زگیلا درمان شن.

۷. درمان فشار خون بالا

طبق نتابج یک تحقیق علمی که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، عسل طبیعی یک درمان مؤثر واسه مریضی فشار خون بالاه.

۸. پیشگیری از سکته قلبی

یکی از بهترین مواد غذایی واسه تأمین انرژی عضله ی پُرکاری مثل قلب، عسل طبیعیه. انرژی موردنیاز عضلات بدن از راه سوختن گلوکز داخل سلولای بدن آزاد می شه و عسل هم منبعی غنی از گلوکزه. جدا از اینکه این، عسل دارای آنزیم هاییه که می تونن چربیا رو جدا سازی کنن. درنتیجه مصرف عسل باعث می شه که انرژی زیادی واسه تحریک و تقویت قلب تأمین شه، چربیای داخل قلب کاهش پیدا کنن، عروق گشاد شن و تنگی شون رفع شه، جریان خون در قلب و عروق زیاد شه، فشار خون تنظیم شه و درنتیجه از خطر مریضیای قلبی و هم خطر بروز سکته قلبی کم کرده می شه.

۹. جنگ با سلولای سرطانی

به نظر می رسه که ترکیبات فلانوئیدی عسل با خاصیت آنتی اکسیدانی، باعث شدن که عسل طبیعی به عنوان ماده ای واسه جنگ با سرطان شناخته شه. از طرف دیگه جای دادن عسل در برنامه رژیم غذایی روزانه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شه و اثر زیادی در درمان سرطان داره. طبق تحقیقات علمی انجام شده، به نظر می رسه که عسل با جلوگیری از جلو رفتن سلولای سرطانی به روند درمان شکلای جور واجور سرطان کمک می کنه.

۱۰. درمان مریضیای معده

عسل به خاطر خاصیت آنتی اکسیدانی و هم جنگ با رادیکالای آزاد میزان برگشت اسید معده رو کم می کنه. مریضی رفلاکس معده یا همون ترش کردن معده به خاطر ضعیف شدن «اسفنگتر مری» (عضله ی تنگ کننده بین مری و معده) است. مصرف عسل باعث تحریک و رشد دوباره این اسفنگتر و درنتیجه کاهش برگشت محتویات معده به مری یا همون ترش کردن می شه (ترش کردن با سوختن پشت جناغ سینه و سردل همراهه).

از طرف دیگه خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی عسل طبیعی در درمان شکلای جور واجور مریضیای مربوط به معده مؤثره. در این بین عسل مانوکا به خاطر یک عامل آنتی باکتریال اضافه به نام «methylglyoxal» نقش زیادی در بهبود مریضیای معده داره. بد نیس بدونین یک قاشق چای خوری عسل طبیعی باعث درمان نفخ معده می شه.



دسته‌ها: آموزشی